8 Creatieve werkvormen voor een succesvolle Heidag

8 Creatieve werkvormen voor een succesvolle Heidag
Gepubliceerd op:
23/11/23

Een heidag, een dag weg van de dagelijkse sleur en de gebruikelijke vergaderruimtes, biedt een uitstekende gelegenheid om de productiviteit te vergroten en nieuwe perspectieven te verkennen. Werkvormen spelen hierbij een cruciale rol. Tijdens zo'n dag kunnen werkvormen zoals deep democracy, systemisch werken, whole scale change, opstellingen, meetlat, carrousel, kruip in de huid van, check-in en out een verfrissende impuls geven aan de teamdynamiek en creativiteit.

1. Deep Democracy:

Deep democracy is een benadering die streeft naar inclusieve besluitvorming. Tijdens een heidag kunnen deelnemers met verschillende perspectieven en standpunten samenwerken om tot diepgaande inzichten te komen. Een voorbeeld van een werkvorm binnen deep democracy is de 'stemronde', waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om zijn of haar mening te delen en gehoord te worden.

2. Systemisch Werken:

Systemisch werken richt zich op de onderliggende patronen en dynamieken binnen een team of organisatie. Door middel van opstellingen kunnen deelnemers visueel inzicht krijgen in de verborgen krachten die van invloed zijn op de productiviteit. Dit kan leiden tot nieuwe perspectieven en ideeën om obstakels te overwinnen.

3. Whole Scale Change:

Whole scale change is gericht op het betrekken van alle belanghebbenden bij veranderingen in een organisatie. Tijdens een heidag kunnen deelnemers in een 'world café' setting ideeën uitwisselen en gezamenlijk werken aan oplossingen. Deze aanpak zorgt voor betrokkenheid en draagvlak, wat de productiviteit kan vergroten.

4. Opstellingen:

Opstellingen zijn een krachtige manier om de onderlinge relaties en dynamieken binnen een team te visualiseren. Door fysieke representaties van teamleden of concepten in de ruimte te plaatsen, kunnen deelnemers nieuwe inzichten krijgen en problemen identificeren die anders verborgen zouden blijven.

5. Meetlat:

Een meetlat is een werkvorm waarbij deelnemers hun persoonlijke doelen en verwachtingen voor de heidag delen. Dit helpt om de focus te leggen op wat belangrijk is en kan de productiviteit bevorderen doordat iedereen dezelfde doelstellingen voor ogen heeft.

6. Carrousel:

Een carrousel is een gestructureerde manier om verschillende thema's of vraagstukken te verkennen. Deelnemers rouleren tussen verschillende groepen of stations en dragen bij aan de discussie of oplossingen voor elk thema. Dit stimuleert diversiteit in perspectieven en ideeën.

7. Kruip in de Huid Van:

Bij deze werkvorm worden deelnemers aangemoedigd om zich in te leven in de gedachten en gevoelens van anderen, zoals klanten, collega's of stakeholders. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en een groter begrip voor andere perspectieven.

8. Check-in en Out:

Het starten en afsluiten van de heidag met een check-in en out, biedt deelnemers de gelegenheid om hun verwachtingen en inzichten te delen. Dit bevordert open communicatie en helpt om de focus te behouden gedurende de dag.

Goed uitgedachte werkvormen spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de productiviteit en het verkennen van nieuwe perspectieven tijdens een heidag. Door methoden zoals deep democracy, systemisch werken, whole scale change, opstellingen, meetlat, carrousel, kruip in de huid van, en check-in en out te gebruiken, kunnen teams effectiever samenwerken en innovatieve oplossingen ontwikkelen. Een heidag biedt de ideale gelegenheid om uit de comfortzone te stappen en frisse inzichten te verwerven die de productiviteit en samenwerking op de lange termijn ten goede kunnen komen.


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met ons privacy beleid, waarin we beloven zorgvuldig om te gaan met jouw persoonlijke gegevens. Daarnaast zullen we je mailbox niet overbelasten!
Inschirijving is gelukt!
Oeps er ging iets fout