Leren op mijn tempo: mijn ervaring met re-integratie bij Thuis voor Teams

Leren op mijn tempo: mijn ervaring met re-integratie bij Thuis voor Teams
Gepubliceerd op:
23/11/23

Via mijn LinkedIn post met daarin een oproep voor een re-integratieplek kwam ik terecht bij Annemiek van Thuis voor Teams. Zij wilde graag iemand begeleiden met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals ik, vanuit haar eigen ervaring met NAH. Ze voelde de wens om een ander op weg te helpen. Wat begon als een re-integratietraject groeide voor mij uit tot een leerzame en diepgaande ervaring – in mijn werk, in mezelf en in mijn herstel.

Leren in het vak van facilitator

Bij Thuis voor Teams kreeg ik de kans om van A tot Z mee te lopen in het vak van facilitator. Samen met Annemiek heb ik aan verschillende opdrachten gewerkt. Ik werd betrokken in alle stappen van het proces: van de intake met de klant tot het ontwerpen van de ontwerpteams en van het afstemmen van de juiste bouwblokken met de klant tot het uitwerken van een draaiboek met passende werkvormen en interventies voor een heidag.

Wat het zo bijzonder maakte, was dat Annemiek mij niet alleen liet meekijken, maar mij ook echt een actieve rol gaf. We oefenden zelfs samen – zij in de rol van klant, ik als lerend facilitator. Die veilige oefenomgeving gaf me het vertrouwen om te experimenteren, zonder de druk van een echte klant. Iets wat ik als heel prettig heb ervaren en veel van heb geleerd.

Het vak van facilitator blijkt veel te vragen: diepgaande gespreksvoering vaardigheden, organisatievaardigheden, oordeelloos kunnen luisteren, een veilige sfeer kunnen neerzetten, de juiste open vragen weten te stellen, goed kunnen lezen van non-verbale signalen, continu met een soort helicopterview boven de context hangen en een link kunnen leggen met organisatietheorieën en gedragstheorieën en datgene wat je terugziet in de praktijk. Dat is intensief, maar ook ontzettend boeiend. Het wakkerde iets in mij aan.

Ik ontdekte dat ik het onwijs interessant vond hoe Annemiek zo snel de dieperliggende "pijnpunten" kon benoemen. Keer op keer was ik ervan onder de indruk. Bepaalde signalen en patronen die mij helemaal niet waren opgevallen, maar waar zij door met een organisatiecultuur bril naar dingen te kijken, steeds vrijwel direct kon doorgronden wat er dieperliggend ‘aan de hand was’. Ik vond het mega boeiend.

Ruimte voor herstel, écht luisteren

Hoe interessant en boeiend ik alles ook vond, ik kwam tijdens dit traject toch ook mezelf tegen. Het werken achter de computer, het cognitieve schakelen, het plannen en organiseren – dat bleek, gezien mijn hersenletsel, soms nog te zwaar. Mijn hoofd kon dat tempo en die intensiteit nog niet altijd aan. En juist in dat spanningsveld leerde ik iets heel waardevols: dat luisteren naar mijn lijf, net zo belangrijk is als luisteren naar mijn hoofd.

Annemiek speelde hierin een essentiële rol. Ze gaf me niet alleen ruimte, ze stimuleerde me ook om zelf die ruimte te pakken. Soms moest ze me zelfs afremmen. Ze drukte me dan op het hart: niet stapelen, niet forceren. Je herstel gaat in je eigen tempo. En dat was voor mij een van de grootste lessen en daarvoor zal ik Annemiek altijd dankbaar zijn.

Maar ondanks dat het soms echt best wel heel pittig voor me was, kan ik gelukkig ook met trots zeggen dat m’n belastbaarheid flink is toegenomen. Waar ik aan het begin nog amper twee dagen in de week 4 uur kon werken zonder klachten, eindigde ik deze re-integratieperiode met vier dagen zo’n 4 uur á 5 uur werken per week en lukt het me ook om de wat meer verantwoordelijke taken tot een goed einde te brengen.

Een plek waar ruimte is voor jou als mens

Wat Thuis voor Teams voor mij zo bijzonder maakt, is dat het geen plek is waar je alleen functioneel wordt begeleid. Het is een plek waar je als mens gezien wordt. Waar ruimte is om te groeien, te proberen, te vallen en weer op te staan. Annemiek keek niet alleen naar wat ik kon op dat moment, maar ook naar wat ik graag wilde. Zo kreeg ik zelfs de kans om te experimenteren met het geven van intuïtieve schilderworkshops – iets dat dicht bij mijn hart ligt, en ik al wat langer als idee had, maar niet zo goed wist hoe te realiseren terwijl ik ook nog bezig was met re-integreren.Maar Annemiek dacht met me mee, stelde vragen die me aan het denken zette. En belangrijker nog: ze liet me voelen dat ik vrij was om mijn eigen pad te kiezen. We hebben meerdere keren gebrainstormd over hoe ik dit het best kon opzetten en ze heeft me zelfs toegang geboden tot samenwerkingspartners uit haar netwerk. D

Een nieuw pad: MA’ART studio

Toen Annemiek in april startte met een langdurig veranderingstraject op het gebied van cultuur- en leiderschapsontwikkeling bij de Nederlandse Politie, hebben we samen open gesprekken gevoerd over onze samenwerking en hoe deze nu vorm te geven. Ze wilde me zelfs in haar nieuwe pad betrekken. Maar gezien mijn ervaring dat werken achter de computer en de intensieve cognitieve belasting die het met zich meebracht, nog te hoog gegrepen zijn in deze fase van mijn herstel, heb ik ervoor gekozen om een ander pad in te slaan. Via mijn uitkering heb ik de mogelijkheid gekregen om deel te nemen aan een parttime ondernemerschapstraject. En dit voelde als een kans die ik moest aangrijpen.

Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn focus te verleggen naar mijn eigen pad: MA’ART studio. Een plek waar mijn liefde voor kunst, creativiteit en het begeleiden en verbinden van mensen samenkomt.

Ik geef creatieve workshops aan groepen – als teamuitje, vriendenuitje of vrijgezellenfeest waarin we creëren vanuit intuïtie – en daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van sessies die zich specifiek richten op teambuilding. Wat me daarin drijft, is het combineren van mijn achtergrond als organisatiewetenschapper, mijn passie voor creativiteit en groepsprocessen.

Workshops rondom thema’s als samenwerking verbeteren, creatieve blokkades doorbreken, of het beeldend vertalen van visie en strategie lijken me ontzettend waardevol én leuk om te geven. En in de toekomst zie ik ook mogelijkheden om weer samen te werken met Annemiek – bijvoorbeeld door een creatieve werkvorm te verzorgen tijdens een heidag die zij organiseert.

Dankbaar en nieuwsgierig

Ik kijk terug op dit traject met ontzettend veel dankbaarheid. Ik heb niet alleen veel geleerd over het vak van Facilitator, maar ook mezelf beter leren kennen. Mijn mogelijkheden, mijn grenzen, mijn krachten.

Wat ik bij Thuis voor Teams heb ervaren, gun ik eigenlijk iedereen die opnieuw zijn of haar plek probeert te vinden in de arbeidsmarkt. Want als je iemand naast je hebt die écht naar je luistert, die met je meedenkt én je laat zijn wie je bent, dan voelt re-integreren niet als ‘moeten’, maar als een ontdekkingstocht.

En hoewel onze wegen op dit moment weer gescheiden zijn, weet ik dat de deur bij Annemiek altijd openstaat, en dat gevoel is wederzijds. Ze is niet alleen een leermeester en begeleider geweest, maar ook een waardevolle steun en inspirator. Ik voel me dan ook nog steeds verbonden met Thuis voor Teams en ik kijk ernaar uit om in de toekomst op een andere manier met elkaar samen te werken.

Voor nu ben ik vol energie bezig met het vormgeven van MA’ART studio – nieuwsgierig, hoopvol en dankbaar voor alles wat dit traject me gebracht heeft.

Ben je benieuwd naar intuïtieve creatieve workshops vanuit MA’ART studio waar je ervaart hoe het is om te ontspannen, jouw eigen creativiteit te (her)ontdekken én plezier te hebben? Ik zet graag een unieke ervaring neer voor jou en je team! Specifiek interesse in creatieve werkvormen voor teamontwikkeling? Ik denk graag mee over een workshop op maat en kan de workshop op (eigen) locatie verzorgen. Interesse? Stuur een mail naar info@maartstudio.nl.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met ons privacy beleid, waarin we beloven zorgvuldig om te gaan met jouw persoonlijke gegevens. Daarnaast zullen we je mailbox niet overbelasten!
Inschirijving is gelukt!
Oeps er ging iets fout